نمای ترکیبی ساختمان
چرا نمای ترکیبی ساختمان جلوه زیباتری دارد؟
ظاهر و نمای ساختمان یکی از مهمترین المانهای ساختمان است که در جذب کارفرما و مشتری بسیار تاثیرگذار است زیرا در اولین مرحله، اولین چیزی که به چشم میخورد ظاهر یا همان نمای ساختمان است.
در گذشته، توجه چندانی به نماهای ساختمان نداشتند و اصولا به صورت تمام آجر آن را اجرا میکردند. اما به مرور زمان توجه ویژهای به اجرا و طراحی نماها شد که هم در فروش ساختمانها خیلی تاثیر داشت و هم در زیبایی شهر تاثیرگذار بود و باعث زیباتر شدن منظر شهری شد.
حال برای اینکه شما نمایی داشته باشید که بتواند تاثیرگذار باشد و در ذهنها بماند باید مواردی را رعایت کنید که این عوامل شامل جنس مصالحی که استفاده میشود (البته بستگی به آب و هوای منطقه نیز دارد)، رنگ مصالح و… میباشد.
اگر به طور کلی بخواهیم به مصالح بپردازیم، عمده مصالحی که در نمای ساختمانها تا به الان استفاده میشده، آجر بوده اما امروزه آجر را با دیگر مصالحی همچون سنگ، چوب و غیره ترکیب میکنند و نتیجه مطلوبی هم دارد.
حال از زمانی که توجه به نماها و ظاهر ساختمانها اهمیت پیدا کرد روز به روز مدلهای زیادی نیز به وجود آمد.
انواع مصالح نمای ترکیبی ساختمان
در اصل برای طراحی و اجرای نمای ترکیبی ساختمان، معمولا از یک نوع مصالح به طور یکنواخت استفاده نمیشود و تلاش بر این است که بهترین مصالح را با یکدیگر ترکیب کنند و به مطلوبترین نتیجه برسند.
دلیل اینکه از یک نوع مصالح در اجرای نمای ساختمان استفاده نمیشود این است که ساختمان خیلی یکنواخت و یکدست و زمخت به نظر میآید و هیچ زیبایی در منظر شهری ندارد پس اصلا استفاده از یک نوع مصالح در نما روال نیست.
حال باید در زمان ترکیب مصالح با یکدیگر، توجه داشت و دانست که هر مصالحی را نمیتوان با هم ترکیب کرد و اولین شرط ترکیب مصالح با یکدیگر هارمونی بین آنها میباشد. پس باید توجه داشت که بهترین انتخاب را در رابطه با ترکیب مصالح با یکدیگر داشته باشید.
حال رایجترین مصالحی که در نمای ساختمان از قدیم تا به الان استفاده میشده آجر میباشد اما از جمله مصالح دیگری که میتوان در نما از آن استفاده کرد شامل موارد زیر میباشد:
- سنگ (سنگهای مصنوعی، سنگهای طبیعی، تراورتن، گرانیت، آنتیک)
- آجر
- سیمان
- کامپوزیت
- جی اف آرسی
- بتن اکسپوز
- سمنت برد
- شیشه
- چوب
البته که باید در نظر داشت که روز به روز مصالح جدید و نوین نیز به این مصالح اضافه میشود.
ترکیب سنگ و آجر
ترکیب سنگ و آجر در اجرای نمای ترکیبی ساختمان از معمولترین ترکیبها میباشد. از این بابت که چون آجر مقاومت چندان زیادی در برابر یخبندان و رطوبت ندارد، از سنگ در نقاطی استفاده میشود که امکان نفوذ آب به داخل فضای خانه وجود دارد مانند لبهی پنجرهها و همچنین به عنوان ازاره در قسمت پایینی ساختمانها از سنگ استفاده میشود.
ترکیب سنگ و چوب
با توجه به ازدیاد و تنوع بالا در رنگها و طرحهای موجود در سنگها و چوبهای موجود در بازار، میتوان نزدیکترین هارمونی و ترکیب رنگ را در بین این دو نوع مصالح ایجاد کرد.
در این مورد ترکیب مصالح هم نیز میتوان در قسمتهایی که امکان نفوذ آب به فضاهای داخلی وجود دارد از سنگ استفاده کرد.
سؤالات خود در زمینه نمای ترکیبی ساختمان را از کارشناسان ما بپرسید
ترکیب سنگ و شیشه همراه با رعایت ضوابط مورد نیاز
اجرای نما با سنگ به تنهایی چند عیب دارد که از جمله این عیبها میتوان به سنگین شدن وزن نما اشاره کرد.
از دیگر عیبهای اجرای تک مصالحی با سنگ یکنواخت شدن نما از لحاظ ظاهری میباشد، از این رو بهترین نوع ترکیب مصالح با سنگ، شیشه میباشد چون هم به نسبت سنگ، سبک میباشد و هم به علت شفاف بودن یک ترکیب مناسبی ایجاد میشود.
با این وجود باید توجه داشت که در برخی از شهرها از جمله اصفهان و شهرهای مذهبی و مقید، به دلیل حفظ مشرفیت و محرمیت، در استفاده از شیشه و پنجره محدودیت دارند.
حال ضوابطی که در اجرای شیشه در نمای ترکیبی ساختمان باید به آنها توجه کرد شامل موارد زیر میباشد:
- از کف تمام شدهی طبقات به اندازهی 80 سانتی متر باید با مصالح بنایی غیر شفاف پر شود.
- برای جلوگیری از جدا شدن مصالح از یکدیگر هنگام وقوع حادثه حتما باید تدابیری را در نظر گرفت.
- اجرای شیشه در ساختمان شما نباید باعث شود که شما دید و مشرفیت بر ساختمانهای دیگر داشته باشید.
- نوع شیشهای که استفاده میشود باید سکوریت باشد.
- زمانی که پنجرههای شما رو به حیاط باشد شما میتوانید آنها را به صورت قدی اجرا کنید اما باز باید در نظر داشت که مشرفیت به دیگر همسایهها نداشته باشید.
- برای تراسهایتان میتوانید از پنجرهی قدی استفاده کنید.
البته که باید بدانید که استفادهی بیش از اندازه از شیشه در نمای ساختمان بیشتر برای کاربریهای تجاری و یا اداری میباشد.
ترکیب سنگ و آجر نسوز
همانطور که از اسم آجر نسوز پیدا است، این مصالح مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارد از این رو که باعث محبوبیت این مصالح شده است، کاربرد و استفادهی آن نیز بسیار بالا میباشد.
این آجر در رنگها و ابعاد مختلف وجود دارد تا بتواند برای ترکیب با دیگر مصالح هارمونی خوبی داشته باشید.
این نوع آجر را را در مناطقی که بسیار سرد و یا بسیار گرم میباشد میتوان استفاده کرد زیرا مانع نفوذ و رد و بدل شدن محیط داخلی و خارجی فضا میشود.
این آجر از نظر اقتصادی بسیار به صرفه میباشد زیرا به علت وزن سبکی که دارد دیگر نیازی به اسکوپ ندارد و همین باعث کاهش هزینهها میشود همچنین از آنجایی که نسبت به ملات جذب بالایی دارد امکان سقوط و جدا شدن آن بسیار کم میباشد. از دیگر مزایای این نوع آجر این است که هر نوع فرم و حالتی با آن قابل اجرا میباشد و محدودیتی در اجرا ندارد.
حال از آنجایی که سنگ یک متریال سنگین وزن میباشد و این آجر، به نسبت وزن سبکی دارد میتواند توازن را حفظ کند و ترکیب مناسبی میباشد.
از جمله لازم به ذکر است که ترکیب سنگ و آجر یکی از زیباترین نوع نمای ترکیبی ساختمان میباشد و در ایران بسیار ترکیب سنگ و آجر رایج است.
ترکیب آجر و چوب
امروزه استفاده از چوب چه در طراحی داخل ساختمان و چه در خارج برای نمای ترکیبی ساختمان رواج بسیاری دارد.
یکی از مزایای استفاده از چوب در نما، سرعت بالا در اجرا میباشد زیرا نصب چوب و استفادهی آن در نما به نسبت دیگر مصالح از راحتی بیشتری برخوردار است و از همین رو باعث بالا بردن سرعت اجرای نمای ترکیبی ساختمان میشود.
حال اگر بخواهیم در رابطه با ترکیب چوب و آجر در نما بگوییم، به این صورت است که آجر مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد و در کل از نفوذ و رد و بدل شدن هوا به داخل و خارج از منزل جلوگیری میکند و از آن جایی که چوب مقاومت بالایی در برابر حرارت و عوامل جوی ندارد، ترکیب با آجر میتواند آن را جبران کند و همچنین از نظر بصری و زیبایی ترکیب مناسبی نیز هستند.
ترکیب چوب و کامپوزیت
اول از همه اگر بخواهیم در رابطه با کامپوزیت برای شما توضیح دهیم باید گفت که کامپوزیت یک متریال نوین و جدید است. در رابطه با هزینهی اجرای کامپوزیت در نما نیز باید گفت که مبلغ آن متوسط است و از وزن کمی هم برخوردار است که از مزیتهای این متریال به حساب میآید.
در رابطه با نوع عملکرد و قابلیتهای این متریال باید گفت که به عنوان عایق در برابر صوت و رطوبت عمل میکند و حتی باید گفت که عایق حرارتی معمولی دارد. اما در برابر سر و صدا خیلی ضعیف عمل میکند. سرعت اجرای این مصالح برای نما بالا است و از قابلیت اجرا در مناطق و اقلیمهای مختلف نیز برخوردار است و ماندگاری بالایی دارد و از خودش در برابر زلزله مقاومت بالایی نشان میدهد.
حال در رابطه با متریال چوب باید گفت که اگر بخواهید از چوب به عنوان متریال نما استفاده کنید باید بدانید که هزینهی زیادی را باید پرداخت کنید.
وزن این متریال حد وسط است و نه خیلی سبک و نه خیلی سنگین است. چوب زمانی که در نما اجرا شود از قابلیت حرارتی بالایی برخوردار میشود اما در برابر آلودگیهای صوتی عایق خوبی به حساب نمیآید. همچنین در زمان آتش سوزی بدترین متریال چوب است که سریع آتش سوزی را منتقل میکند. از این رو کلا چوب ماندگاری متوسطی در نما دارد. متریال چوب مقاومت بالایی در برابر زلزله دارد. همچنین سرعت اجرای بالایی دارد.
اما ترکیب این دو مصالح با یکدیگر میتواند یک حد نرمال و به نسبت مناسبی را برای نمای ترکیبی ساختمان به وجود آورد و از آن جایی که کامپوزیت رنگهای مختلف و متنوعی دارد، به راحتی شما میتوانید با چوب یک هارمونی مناسبی ایجاد کنید و دست شما در انتخاب رنگ باز میباشد.
مزایای استفاده از نمای ترکیبی ساختمان
همانطور که گفته شد از مهمترین مزایای ترکیب مصالح با یکدیگر از بین بردن یکنواختی در نمای ساختمان و ایجاد زیبایی در نما میباشد.
از دیگر مزایایی که میتوان به آن اشاره کرد، این است که شاید یک مصالح از مقاومت مناسبی برای برخی از قسمتها مناسب نباشد مانند چوب که چون عایق مناسبی برای رطوبت نیست، بهتر است که برای دور تا دور پنجره استفاده نشود تا آب باران به داخل فضای ساختمان نفوذ نکند.
از دیگر دلایلی که از نمای ترکیبی ساختمان استفاده میکنند میتوان به این اشاره کرد که مصالحی مانند سنگ به تنهایی بسیار سنگین و حتی هزینهبر میباشد که شما میتوانید با ترکیب کردن سنگ با دیگر مصالح هم از سنگینی نما بکاهید هم از یکنواختی بکاهید و هم در هزینههای نمای خود صرفهجویی کرده باشید.
همچنین ترکیب مصالح با یکدیگر، خیلی زیاد در منظر شهری تاثیر دارد و باعث زیباتر شدن شهر میشود و از یکنواختی آن جلوگیری میکند.
نتیجه گیری
البته که در انتخاب مصالح نما هم باید این مورد را در نظر داشته باشید که هر نوع مصالحی مناسب با هر منطقهای نیست و باید متناسب با آب و هوای هر اقلیم مصالح برای نما انتخاب کنید و تا حد امکان از مصالح بوم آورد (مصالح رایج در طبیعت همان منطقه و اقلیم) استفاده شود.
سوالات متداول
رایجترین نوع نمای ترکیبی ساختمان کدام است؟
برخی از مصالح مانند چوب، کامپوزیت و شیشه به دلیل محدودیتها و ضوابط، کاربرد کمتری در نمای ترکیبی ساختمان دارند اما ترکیب سنگ و آجر معمولا بیشترین کاربرد را دارد.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
آیا استفاده از یک نوع مصالح برای نمای ساختمان همچنان رایج است؟
در سبک کلاسیک نما معمولا از یک نوع مصالح و اکثرا از سنگ استفاده میشود. اما در سبک مدرن معمولا از ترکیب 2 یا 3 نوع مصالح استفاده میشود و کاربرد بسیار بیشتری دارد.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
آیا برای استفاده از مصالح مختلف در نمای ترکیبی ساختمان، ضوابط و محدودیتی وجود دارد؟
در برخی از مناطق کشور به دلیل شرایط آب و هوایی و یا فرهنگی خاص، برخی محدودیتها در استفاده از مصالح ایجاد شده است. به طور مثال در شهر اصفهان برای استفاده از شیشه در نمای ترکیبی ساختمان محدودیت وجود دارد.